Menu

Vilka druvsorter ska man satsa på?

sample-image Den viktigaste faktorn för hur ett vin smakar beror på vilken druvsort vinet är gjord på. Nedan är några olika druvsorter och dess kvalité man kan titta på när man ska välja ett vin som passar en själv bäst i smaken. Ett tips att tänka på när man väljer viner idag är att ta ekologiskt vin i den mån det går då druvor är en av de allra mest besprutade grödorna.

Den vanligaste druvsorten bland de vita vinerna är Chardonnay. Använder man denna druva så kan man räkna med att vinet blir fruktigt och fylligt. Druvorna Sauvignon Blanc och Riesling ger mer friska och syrliga viner, skillnaden mellan dessa kan vara för Riesling vinerna att de blir en aning fruktigare. En annan druva som är lite mer speciell och ger mer kraftiga, fruktiga och inte speciellt syrliga viner är Gewürztraminer.

Tips på prisvärda vita viner:

 • Art.Nr 2294 Dreissigacker Riesling Organic Trocken 2015, Tyskland. (t) 99 kr. Ett ekologiskt vintips på druvsorten Riesling.
 • Art.Nr 16632 Bonterra Chardonnay 2014, Mendocino, USA. (t) 139 kr Ett till ekologiskt vintips men denna är gjord av Chardonnay druvan.

När det kommer till de röda druvsorterna, för att få fylliga och fruktiga viner med mycket tanniner ska man satsa på Cabernet Sauvignon och Tempranillo. Cabernet Sauvignon druvan ger ett lite kraftigare vin om man föredrar det så är det absolut den druvsorten man ska satsa på. Pinot Noir ger även den en kraftig smak men vinet blir lite tunnare. De sista två druvsorter jag tänker nämna skiljer sig rätt mycket åt; Merlot och Syrah. Merlot ger mjuka, fruktiga och medelfylligt viner medan Syrah ger mer intensiva, tjocka och mjuka men lite kryddigare viner.

Tips på prisvärda röda viner:

 • Art.Nr 6718 Rawson’s Retreat Organic Series Cabernet Sauvignon Shiraz Merlot 2014, Victoria, Australien. 79 kr. Ekologiskt vin gjord på druvan Merlot.
 • Art.Nr 12697 Gran Coronas Cabernet Sauvignon Reserva 2012, Miguel Torres, Penedès Spanien, 99 kr.
 • Art.Nr 6518 Cameleon Selection Cabernet Sauvignon 2015, Domaine Bousquet, Tupungato Argentina, 89 kr De två sista vinerna är gjorda av druvan Cabernet Sauvignon. Det sista är även det ekologiskt.

Vintips från Italien

Valpolicella är ett område i provinsen Verona i Italien, ett välkänt vindistrikt med tungviktaren amarone i spetsen.

Den bergiga delen av Valpolicella är känt för sitt jordbruk och marmorbrytning medans områdena norr om floden är ett känt för sin vinproduktion. De vanligaste druvorna i vin från Valpolicella är Corvina (Corvina Veronese), Rondinella och Molinara. Druvorna används i olika procent, beroende på vilket vin man framställer. Ett par kända vinproducenter i Valpolicella är, Masi, Tommasi, Bolla, Bertani.

Bardolino
Man kan säga att Bardolino är lite av Valpolicellas motsats, trots detta odlar man samma druvor i båda områdena.Det är lätta och fräscha viner som gäller i Bardolino. Man får ett helt annat uttryck i corvinadruvan än i Valpolicella.

Det kan dock vara svårt att hitta riktigt bra bardolinoviner. Det har varit ett problem att man satsar på stor produktion istället för kvalitet i Bardolino, men detta håller på att ändras och nu går det att hitta några fina viner även därifrån. Rött vin Bardolino skiljer sig från Valpolicella dels i hur man gör vinet och dels i de geografiska förutsättningar som finns. De lätta Valpolicella- och Bardolinovinerna hamnar i gruppen “mjukt och bärigt”. Medans de lite tyngre amaronevinerna är kryddiga och mustiga i smaken och karaktären. I Valpolicella är det vanligt att man torkar druvorna, i alla fall en del av dem, de ger en karaktäristisk smak. Druvjuicen blir mer koncentrerad när man torkar druvorna innan och vinet får en högre restsockerhalt och högre alkoholhalt. Oftast får vinet ganska mycket ekfatssmak och de faktorerna tillsammans ger kraftfulla viner med massor av smak. I Bardolino använder man istället oftast ståltankar som ger mer fräschör och då man inte torkar druvorna får man en lägre alkoholhalt. Detta ger lättare viner men som är mer eleganta och har en lite blygsammare framtoning. Amaronevinerna från Valpolicella görs huvudsakligen av corvinadruvor, liksom de lite sötare reciotovinerna. Båda vintyperna görs av druvor som skördas tidigt och får torka och skrumpna ihop under vintern. När vattnet i druvorna dunstar koncentreras socker, fruktsyror och smakämnen. Vinerna blir därför fylliga, smakrika och alkoholstarka.

Tips på viner från distrikten:

 • Art.Nr 12379 Castelforte Amarone della Valpolicella, 2014, 189 kr
 • Art.Nr 78785 Bardolino Cà de Rocchi, 2015, 115 kr
 • Art.Nr 3040 Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore, 2015, 135 kr

Se hit för hemma tips

Guide för att anordna egen vinprovning hemma:

 • Ett första steg i en vinprovning är att avgöra färgen på vinet. Vad färgen på vinet kan berätta är åldern, druvsorten och vinets kropp. Alltså en hel del, endast baserat på vinets färg.
 • Sedan är det dags för att lukta på vinet. För att få fram tydliga dofter ska man snurra på glaset, detta frigör aromer och då blir doften mer påtaglig. Vinet har ett flertal olika dofter att identifiera. Genom att sortera ut dem förenklar det att hitta rätt beskrivning. Känner du dofter som är kryddiga, blommiga, jordiga eller möjligtvis bäriga?
 • Tredje steget är att ta en stor klunk och börja leta efter smakerna. Detta gör man genom att rulla runt vinet i munnen. Man kan även syresätta vinet genom att dra in luft, man sörplar. Genom sörplingen kan man få fram aromer och smak. Andas sedan ut genom näsan. Nu kan du försöka identifiera vinets texturer. Är vinet kraftigt, fylligt, tunt eller lätt? Känner du att det är torrt eller strävt?
 • Sista steget är analysen av vinet. Vad har du fått för intryck? Dela med dig av ditt personliga omdöme. Tillsammans kan ni gå igenom era egna upplevelser av vinets doft och smak.

Tänk på

att matcha kvalitén på vinet

med kvalitén på maten.

KRAFTIGARE VINER

Kraftiga och fetrika maträtter passar med ett kraftigare vin: Ett vin med hög syra eller en hög tanninhalt som dämpar fetheten i maten och framhäver fruktsmaken i vinet.

MILDARE VINER

Välj ett vin med hög syra när du äter salta eller syrliga maträtter för att få maten att smaka bäst.

KVALITÈN

Att matcha kvalitén på maten och vinet ör A och O när man ska få den bästa smakupplevelsen. Äter du en lyxig maträtt ska du ha en lyxigare vin till. Ska du däremot ta en snabb burgare kanske ett mer simpelt vin funkar utmärkt till.

Om Vinakuten

Vi på Vinakuten finns här för er läsare för att tipsa om nya och befintliga viner, men även om alkoholfria alternativ. Vi vill också hålla er uppdaterade om Systembolagets lanseringar av viner och alkoholfria produkter. Vi vill framförallt nå ut till er första-gångs-vin-köpare som behöver hjälp!